Ιστορικό

O νομός Κιλκίς χάρη στη γεωγραφική του θέση αποτελεί πύλη εισόδου προς την Ε.Ε.. Κατά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το καλοκαίρι του 2015, η περιοχή δέχτηκε μεγάλες εισροές προσφύγων που διέρχονταν από την Ελλάδα με κατεύθυνση τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.Το ακριτικό χωριό της Ειδομένης μετά το κλείσιμο των συνόρων από τη Δημοκρατία της Β.Μακεδονίας γίνεται σημείο αναφοράς. Σύντομα μετατρέπεται σε παράτυπο καταυλισμό προσφύγων, οι οποίοι στερούνται εκεί ακόμα και τα στοιχειώδη όπως τροφή και ένδυση. Μια άτυπη ομάδα πολιτών (γείτονες, φίλοι, συγγενείς) του Κιλκίς σπεύδει εθελοντικά στην περιοχή να καλύψει τις πρώτες τρέχουσες ανάγκες. Με την αφιλοκερδή βοήθεια ιδιωτών και χορηγιών, οι δράσεις της ομάδας γρήγορα διευρύνονται. Η ιδέα του OMNES αρχίζει να γεννιέται...

Το 2016 μετά από πρόσκληση για βοήθεια από το Δήμο Κιλκίς, η ομάδα δραστηριοποιείται στον καταυλισμό «Μαζαράκη» που δημιουργήθηκε στο χωριό Χέρσο και εποπτεύεται από το στρατό. Εκεί, οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι ανθρώπινες και δεν μπορούν να είναι μόνιμες. Τότε η ομάδα κινητοποιεί τον τοπικό πληθυσμό προκειμένου να αρχίσουν να φιλοξενούνται ευάλωτες οικογένειες σε σπίτια. 75 οικογένειες βρίσκουν προσωρινή στέγη, ένα ζεστό και ασφαλές περιβάλλον. Με την εξασφάλιση ατομικών δωρεών και τη χρηματοδότηση διαφόρων διεθνών ΜΚΟ, οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων βελτιώνονται. Η προοπτική υλοποίησης του προγράμματος στέγασης αρχίζει να διαφαίνεται.

Τον Οκτώβριο του 2016 η ομάδα των εθελοντών δημιουργεί τη μη κερδοσκοπική οργάνωση OMNES Voluntary Association (OMNES) με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων προγραμμάτων στέγασης και υποστήριξης προσφύγων και αιτούντων ασύλου, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η πρωτοβουλία βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • πρόγραμμα στέγασης
  • κέντρο κοινωνικής ένταξης
  • υποστήριξη διαβίωσης

Από το 2016 έως τα τέλη του 2020 σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το σωματείο ΟΜΝΕS υλοποίησε υποδειγματικά  το πρόγραμμα ESTIA  για παροχή στέγης και οικονομικής στήριξης.  Από το 2019 με τον Διεθνή Οργανισμό  Μετανάστευσης έχει αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος HELIOS με σκοπό την προώθηση της ένταξης στην ελληνική κοινωνία. Και  τα δύο είναι  χρηματοδοτούμενα 100%  από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 2017 λειτουργεί  στο κέντρο της πόλης, το Inclusion Centre του OMNES με τη χρηματοδοτική υποστήριξη του Αγγλικού οργανισμού CHOOSE LOVE. Πρόκειται  για ένα σημείο  διασύνδεσης ντόπιων και προσφύγων. Ένα κέντρο Κοινωνικής Ένταξης και Μάθησης ανοιχτό σε όλους, με ισότιμη συμμετοχή που πέραν των προσφύγων έχει ήδη υποστηρίξει ντόπιες ευάλωτες οικογένειες, οικογένειες μεταναστευτικής προέλευσης που ζουν από χρόνια στον τόπο μας.

The development of this site supported by RBF

   

RoyalCert