Στο πρόγραμμα HELIOS εντάσσονται οι Ουκρανοί δικαιούχοι προσωρινής προστασίας.

Στο πρόγραμμα HELIOS εντάσσονται οι Ουκρανοί δικαιούχοι προσωρινής προστασίας.

Στο ενταξιακό πρόγραμμα HELIOS μπορούν πλέον να εντάσσονται οι υπήκοοι της Ουκρανίας που εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου και αναζήτησαν στέγη στην Ελλάδα. Οι Ουκρανοί, δικαιούχοι προσωρινής προστασίας, που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα δικαιούνται επιδότηση ενοικίου από 6 έως  12 μήνες και θα μπορούν να λαμβάνουν τις παροχές που προσφέρει το HELIOS όπως μαθήματα ελληνικής γλώσσας, στήριξη απασχόλησης, συμβουλευτικές υπηρεσίες, απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων.

Με την απόφαση αυτή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η χώρας μας ανταποκρίνεται στα όσα προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον θεμελιώδη πυλώνα της στέγασης στην ένταξη όλων των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και αναγνωρισμένων προσφύγων. Η εύρεση και εξασφάλιση στέγης αποτελεί το βασικό βήμα για την είσοδο στην αγορά εργασίας , την ομαλή ένταξη στη τοπική κοινωνία, την ανεξάρτητη και αξιοπρεπή διαβίωση.

Το σωματείο OMNES από τις αρχές του 2020  στο κέντρο της πόλης του Κιλκίς και επί της οδού Μοσκώφ 8, στα πλαίσια του προγράμματος HELIOS, λειτουργεί σύγχρονο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ένταξης (Integration Learning Center) όπου παρέχονται όλες οι υπηρεσίες.

Οι  Ουκρανοί που επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, μπορούν να προσέρχονται καθημερινά στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ένταξης του OMNES  από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00 με 15.00 για ενημέρωση  και εγγραφή  στο πρόγραμμα . Για κάθε πληροφορία μπορούν να καλούν  στα τηλέφωνα 23410 28383 και 6956200944.

Από τις πρώτες  κιόλας ημέρες του πολέμου η κινητοποίηση του σωματείου OMNES υπήρξε άμεση. Παρέχοντας νοσηλευτικές υπηρεσίες, νομική βοήθεια, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, , μαθήματα εκμάθησης ελληνικών και παρέχοντες είδη βασικής ανάγκης   στηρίζει  οικογένειες που διαμένουν  στο νομό Κιλκίς.

Το σωματείο  OMNES είναι εταίρος του SolidarityNow στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS που υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM Greece), με την υποστήριξη του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου.